El Port de Barcelona es consolida com a port base amb un 61% de creueristes d’embarcament

Información
Mediterraneo 22 Septiembre 2016
social youtube xornalgalicia   feed-image

La infraestructura catalana presenta al Seatrade Cruise Med la seva estratègia per potenciar un model de creuers sostenible

Els creueristes de port base –aquells que comencen i acaben el seu itinerari a la ciutat- ja són el 61% de tots els passatgers de creuers que arriben a la capital catalana. Així ho han comunicat els representants del Port de Barcelona a la principal fira de creuers de la Mediterrània, el Seatrade Cruise Med, que se celebra a Tenerife fins demà. El subdirector general d’Estratègia i Comercial, Santiago Garcia-Milà, i la cap de Creuers del Port de Barcelona, Mar Pérez, han explicat que en el darrer any els creueristes de port base han passat del 55% al 61% del total. "Aquest fet demostra que està donant fruits l’estratègia de creació d’un model sostenible que impulsem al Port des de fa anys", ha indicat Garcia-Milà.

Dos exemples significatius de l’aposta dels grans operadors de creuers per Barcelona com a port base són els de Carnival i Royal Caribbean. D’una banda, Carnival està a punt de començar les obres de construcció d’una nova terminal de creuers al moll Adossat del port català, que amb 10.000 metres quadrats serà la més gran d’Europa. D’altra banda, Royal Caribbean forma part de l’accionariat de Creuers del Port de Barcelona, societat que gestiona les terminals públiques de l’enclavament.

"Estem consolidant un model sostenible que, a més de potenciar el rol de port base, consisteix a incrementar la desestacionalització. Això vol dir no augmentar exponencialment el nombre de creueristes, sinó consolidar el nostre lideratge i mantenir un lleuger creixement", ha declarat la cap de Creuers del Port, Mar Pérez.

Segons l’estudi ‘Impacte sobre l’economia catalana i perfil socioeconòmic del creuerista’, elaborat per la Universitat de Barcelona, el creuerista de port base que es queda a la ciutat realitza una estança mitjana de 2,6 dies, va a hotels de 4 estrelles i té un impacte econòmic de 202 euros diaris. "És, per tant, un turista de qualitat, d’alt poder adquisitiu, que fa una aportació molt significativa a l’economia de l’entorn", ha recordat Garcia-Milà. L’informe de la Universitat de Barcelona també revela que del total de creueristes, un 24% pernocta a hotels de la ciutat (i es queda de turisme a Barcelona) i un 19% van directes a l’aeroport. La resta, el 57% són els que passen un dia a la capital catalana.

Efecte catalitzador a l’aeroport

Els representats del Port al Seatrade Med també han destacat la important contribució que fa el sector dels creuers a l’establiment –i manteniment- de connexions internacionals de l’aeroport de Barcelona. "L’augment de port base té un impacte determinant en les noves connexions directes als Estats Units, com els 4 vols directes que Norwegian Airlines ha anunciat a Miami, Los Angeles, Nova York i San Francisco i el nou vol a Chicago d’American Airlines", ha puntualitzat Garcia-Milà.

La cap de Creuers del Port també s’ha referit a l’esforç que la infraestructura catalana està fent per aconseguir trencar l’estacionalitat associada al sector dels creuers, una estratègia que està donant importants resultats. Així, entre gener i abril de 2016 –uns mesos tradicionalment considerats de ‘temporada baixa’- els creueristes del Port de Barcelona van créixer un 9,5%, fins situar-se en 480.000 passatgers. A més, de manera molt significativa, en aquest període el segment de creueristes de port base va augmentar un 55%. Companyies com MSC, NCL, Costa i Viking són algunes de les navilieres que estan apostat per posicionar els seus vaixells a Barcelona durant els mesos d’hivern.